Våra nötdjur

Sedan 2012 säljer vi köttlådor med naturbeteskött från våra nötdjur uppfödda på gården. Vi har en liten dikobesättning med ca 10 dikor, deras års- och fjolårskalvar samt en avelstjur vid namn Dante. Djuren är huvudsakligen korsningar av raserna Charolais och Hereford.

Våra djur är födda och uppvuxna på gården och går fritt på lösdrift året runt. Under större delen av året betar de våra hagmarker kring gården och håller på så vis ek-landskapet öppet, eftersom djuren kan beta även på steniga och otillgängliga platser som annars skulle växa igen. Vi varken plöjer eller gödslar våra hagmarker, vilket skapar en naturligt näringsfattig miljö där många växtarter som är anpassade för naturbetesmark trivs. Djurens betande gör att ingen växt tar överhand och därför kan många växtarter samsas på en liten yta. När djuren betar sprider de runt frön och trampar upp bar jord där nya frön kan gro, samtidigt som djurens dynga utgör föda för många insekter. Den ökade floran i hagmarkerna skapar i sin tur en miljö där många insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar trivs, och på så vis gynnar de betande djuren den biologiska mångfalden.

Vintertid har djuren möjlighet att vistas i ett ombonat vind- och regn/snöskydd intill ladugården, som vi strör med halm. Gödseln från vinterperioden tar vi tillvara och använder i växthuset och på åkrarna.

Djuren är uppfödda helt på gräs från våra egna marker. Uppfödningen sker ekologiskt och är certifierad av KRAV, vilket gör att köttet från våra djur är grönlistat av WWF:s köttguide. Vi har valt att slakta på Basunda Gårdsslakteri i Kinda, för att djuren ska slaktas i en lugn gårdsmiljö.

Köttlådor

Vi har valt att inte sälja enstaka köttdetaljer utan säljer i stället köttlådor, för att hela djuret alltid ska tas tillvara. Ett ungnöt kan ge ca 200 kg styckade detaljer och färs och vi fördelar vad som naturligt ges av ett djur i köttlådor på ca 15 alternativt 30 kg. Av denna vikt utgör ca 60 procent nötfärs och resten av styckade detaljer som till exempel entrecôte, högrev, ryggbiff, fransyska och innanlår.

Köttet hängmöras ca en vecka. Allt kött levereras finstyckat (respektive malet), benfritt och vacuum-förpackat. Vi rekommenderar att köttdetaljerna får möra till det datum som står som bäst-före-datum på förpackningarna innan tillagning alternativt infrysning, medan nötfärsen ska tillagas alternativt frysas in direkt efter att köttlådan hämtats.

Beställning

Beställning av köttlådor sker enklast genom att skicka ett mail eller sms till oss. Beställningen är bindande. Vid beställning sätter vi upp er på vår väntelista. Vi har vanligtvis två till fyra utlämningar per år. Köttlådorna hämtas hos oss på gården.   

Pris: 195 kr/kg.

Rabatt vid värvning av ny kund

Vid värvning av en ny kund ger vi 5 procent rabatt på en egen köttlåda och på den nya kundens köttlåda. Rabatten gäller en värvning per utlämningstillfälle.