Växthus

År 2010 uppförde vi vårt växthus på åkermarken intill vårt gårdscentrum. Det är av multispan-typ med dubbel plastfolie i väggar och tak för bästa isolering men ändå god ljusgenomsläpplighet. Växthuset är placerat för att ge maximalt med instrålning från solen året om. Det märks inte minst tidigt på våren, när vi förbereder för plantering och enbart februarisolen värmer upp växthuset så mycket att vi kan arbeta i kortärmat och shorts trots att det är minusgrader och snö ute.

Den totala växthusytan på drygt 2000 m2 innefattar en odlingsyta på drygt 1400 kvadratmeter, packutrymme, teknikutrymmen och ett lager för träflis. Träflisen, som till stor del kommer från vår egen skog, eldas i en biobränsle-panna för att värma växthuset och ge plantorna rätt klimat. Under 2016 gjorde vi en större ombyggnad av värmesystemet och installerade en ackumulatortank för att möjliggöra en bättre reglering av växthusets klimat och en miljömässigt optimal förbränning.

Våra förberedelser inför odlingssäsongen börjar i månadsskiftet januari/februari när vi förbereder växthuset och jorden. Vi planterar i början av mars, när dygnets soltimmar börjar bli tillräckliga för att odla utan extra belysning. Plantorna växer i vår egen åkerjord. Vi tillför kontinuerligt gödsel från våra djur samt grönmassa, för att ge plantorna näring, förbättra jordens struktur och gynna jordens mikroliv. Vi har humlor i växthuset som hjälper till med pollineringen samt diverse olika små nyttodjur som hjälper till att hålla skadeinsekter i schack. Växthusodlingen sker ekologiskt och är certifierad av KRAV och Svenskt Sigill.

Vi odlar ca 15 olika tomatsorter av varierande storlek, form och färg. På en större del av odlingsytan odlar vi körsbärstomater och runda, röda normalstora tomater som levereras till Svenska odlarlaget för vidare distribution ut till livsmedelsaffärer och restauranger. Våra tomater säljs till butiker och restauranger via vår odlarförening Svenska Odlarlaget, bl.a. under vårt eget varumärke Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård. På en mindre del av odlingsytan har vi diverse olika tomatsorter som vi enbart säljer hemma på gården och i ett fåtal utvalda butiker runtom i Linköping. Där odlar vi även gurka och lite paprika.

Odlingssäsongen sträcker sig fram till mitten av november, när dygnets soltimmar börjar bli för få. Då river vi ut plantorna, grundgödslar jorden och tvättar växthuset. Sedan får jorden vila över årsskiftet tills nästa odlingssäsong drar igång när vårsolen åter börjar värma växthuset.